Regelverk

Veldig mange ønsker å øvelseskjøre privat, for å minske antall kjøretimer og redusere kostnadene, ved trafikkopplæring ved en trafikkskole.
Myndighetene har i mange år åpnet for dette, ved å sette perioden for privat øvelseskjøring fra 1-2 år, avhengig av hva du skal øvelseskjøre på. Målet er at eleven skal få så mye erfaring som mulig, før han eller hun slippes ut i trafikken på egenhånd.
Det mange kanskje ikke er så klar over, er at det er strenge regler for privat øvelseskjøring, noe du vil finne mer om på disse sidene. Etter å ha lest ferdig denne siden, kan du klikke deg inn på det temaet som er aktuelt for deg.

Det som er felles for alle, uansett hvilken førerkortklasse det gjelder, er det trafikale grunnkurset, som MÅ være gjennomført FØR man kan starte privat øvelseskjøring eller kjøring ved en trafikkskole.
Etter gjennomført kurs, vil du motta et bevis fra Statens Vegvesen. Dette beviset må sammen med gyldig legitimasjon (m/ bilde), medbringes under all øvelseskjøring.

For de av foreldrene som lurer på om bilforsikringen dekker skader ved privat øvelseskjøring, vil jeg anbefale dere om å ta kontakt med forsikringsselskapet.
- Bedre å være føre var, enn etter snar. 
Men husk at det alltid er ledsageren som regnes som fører av kjøretøyet, under øvelseskjøring.

Unntak fra det trafikale grunnkurset:

  • De som har førerkort på moped, traktor eller lett-motorsykkel, slipper det trafikale grunnkurset, men må gjennomføre førstehjelpskurset og mørkekjøringsdemonstrasjonen.
  • Elever som har fylt 25 år, er fritatt for det trafikale grunnkurset, men må gjennomføre førstehjelpskurs og mørkekjøringsdemonstrasjon ved en trafikkskole

Vedkommende må ha fylt 15 år, FØR kursstart.
Du kan lese mer om det trafikale grunnkurset under ”kurs”.

Hva vil eventuelt skje, dersom jeg blir stoppet uten trafikalt grunnkurs?

Blir man involvert i en ulykke under øvelseskjøringen, kan man få problemer med forsikringen. I verste fall må man selv dekke reparasjonene for både egen og motpartens bil. I tillegg kan den som skal ta lappen, få en sperrefrist på opptil 6 måneder, hvis man blir tatt for ulovlig kjøring.

Kontakt oss

Felgen Trafikkskole
Fåberggaten 106
2615 Lillehammer
 
Telefon: 61 25 01 90
E-post:
Mer

Åpningstider

Mandag-Torsdag: 08.30-16.00
Fredag: 08.30-14.00
Påmeldinger
NB!Elever som skal betale for kjøreopplæringen sin må gå inn på denne linken: Elevside
Bli elev hos oss